De eerste schooldag door de ogen van een kersverse eerstejaar.

1ac

De eerste schooldag. Voor sommigen een dag waar ze al weken naar uitkijken, voor anderen een dag waarop ze de tijd liever twee maanden terug zouden draaien. Maar al spring je op 1 september uit je bed of sleur je je er met moeite uit, toch blijft die dag altijd een beetje een spannende dag. Zit je weer bij je vrienden in de klas? Wie wordt je klastitularis? Van wie zal je dit jaar wiskunde krijgen?  Allemaal vragen die op 1 september beantwoord worden. In al die drukte rond de eerste schooldag, mogen we niet vergeten dat er een groep leerlingen is waarvoor 1 september net dat tikkeltje spannender is: de eerstejaars! Hannelore Colla (1AC) schreef voor Blits hoe zij haar eerste schooldagen op het Lyceum ervoer.

Perfect in uniform, voor de schoolpoort om half twee. Samen met 200 andere eerstejaars stond ik te wachten op mijn nieuwe klas. ‘Hoe ga ik hier ooit mijn weg vinden?’

Al gauw kwam er een leerkracht die ons bijeen riep. Ik volgde de massa en werd naar de koepelzaal gebracht. Na een speech werden de namen van alle eerstejaars één voor één afgeroepen. Samen met een heleboel onbekende leerlingen en een paar uit mijn oude klas, werd ik afgeroepen. Onze klastitularis nam ons mee naar ons lokaal. Iedereen zocht een plaatsje. Ik kwam terecht naast iemand die ik nog niet kende. Spannend!

Drie uur lang kregen we uitleg over onze nieuwe start, het was veel om in één keer te onthouden. De (vele!) regels en gebouwen, de leerkrachten en leerlingen, de lessen en de taken,… bliezen ons omver.

De dagen erna namen we deel aan allerlei leuke activiteiten. Er was een lekker ontbijtbuffet, een ‘zoek de sleutel’-tocht en al gauw raakten we gewend aan het middelbare schoolleven.

We leerden alle leerkrachten op verschillende manieren kennen en we volgden lessen over “leren leren”.

Nu, na enkele maanden, blikken we er blij op terug.

We gaan nog vele leuke maanden op het Lyceum tegemoet!

– Hannelore Colla (1AC)