Blits: een nieuw kunstwerk voor mevrouw Dierckx!

Op vrijdag 11 maart vond er in het bureau van mevrouw Dierckx de feestelijke onthulling plaats van een schilderij dat bestaat uit verschillende kleine schilderijen. Blits was er ook bij!
Toen de leerlingen binnenkwamen, heerste er toch wel een opgelaten sfeer, ze waren immers in het bureau van mevrouw de directeur beland. Met gepaste trots hebben mevrouw Goossens en drie leerlingen de strik van het schilderij mogen trekken en al snel maakte de opgelaten sfeer plaats voor een gezellige babbel.
Mevrouw Goossens heeft uitgelegd hoe zo’n schilderij tot stand komt. Eerst zoekt ze een leuke afbeelding op het internet en dan deelt ze die op in verschillende delen, de leerlingen mogen zelf kiezen welk deel hen het meest aanspreekt. Dan maken ze een schets in potlood en verven ze de schets met acrylverf. Om ervoor te zorgen dat het één plaatje wordt, moeten de leerlingen natuurlijk veel samenwerken en vergelijken, kijken of de lijnen wel in elkaar overvloeien en of ze dezelfde kleuren gebruiken. Dit lukt normaal op 2 à 3 lessen.
De leerlingen van 1Af (ondertussen allemaal tweedejaars in verschillende klassen) hebben vorig jaar op die manier een uil geschilderd en die werd uitgekozen voor in het bureau van mevrouw Dierckx. De leerlingen waren positief verrast en vonden het een eer dat hun schilderij gekozen was. Iedereen was het er over eens dat dit de gepaste plaats was voor het dier dat symbool staat voor de wijsheid. De werken van de andere klassen komen terecht in de gangen, zo zal er bijvoorbeeld een schilderij van Einstein aan het fysicalokaal gehangen worden.

Toen mevrouw Dierckx vroeg of er veel werd geknoeid, moesten ze toegeven dat ondanks het gebruik van een schort hun uniform niet altijd gespaard bleef. Iedereen begon spontaan te vertellen over verschillende voorvallen met verf, onder andere over een keer dat ze allemaal oranje verf op hun rok hadden gekregen. Gelukkig gaat de verf er gemakkelijk uit als je er snel genoeg bij bent. Juno wist ons nog te vertellen dat ze het vooral heel leuk vond om het volledige schilderij te zien, want deze middag was het ook voor hen de eerste keer dat ze het schilderij als een geheel zagen.

De leerlingen vinden het jammer dat ze geen PO meer hebben, maar ze zijn wel trots op hun werk, en terecht!

  • Janne Decresson (4GLA)