Blits: Zuiddag: leraar voor een dag.

Zuiddag: sommigen kozen ervoor om voor één dag het beroep van hun dromen uit te oefenen, anderen liepen dan weer gewoon een dagje met hun ouders mee of deden hun best om er iets leuk van te maken met vrienden. Er waren meer dan genoeg keuzes om deze dag door te brengen, maar toen ik de hele uitleg over de jobbank etc. te horen kreeg, schoot de herinnering van een les van twee jaar geleden me te binnen.

 

Toen ik nog op het College zat, werd mijn Griekse leerkracht vervangen door een zesdejaarsleerling. Hij had hetzelfde lot als wij in oktober, namelijk een studiekeuze maken. Hierdoor geïnspireerd, stuurde ik een mailtje naar de lerares Latijn en Grieks van het College, in de hoop dat ik er voor één dagje terug zou kunnen keren als leerkracht. Enkele weken later was het zo geregeld dat ik op donderdag 22 oktober een uur Grieks en een uur Latijn aan het vierde jaar mocht geven.

 

Terwijl iedereen druk bezig was om voor één dag een of andere droomjob na te streven, kon ik zorgeloos afwachten tot Zuiddag daar was. Die zorgeloosheid sloeg de vooravond wel om in lichte stress, toen ik tot besef kwam dat ik toch beter mijn lessen zou voorbereiden… De film Troy en feesten bij de Romeinen leken me wel leuke thema’s om te geven en dan zou ik afsluiten met een toffe quiz. Uit eigen ervaring weet ik hoe puberale jongeren met vervangers kunnen omgaan, dus liet ik maar genoeg ruimte in mijn lessen voor de interesses van mijn leerlingen.

 

De dag erna baande ik me voor het eerst in twee jaar terug een weg naar de D-blok van het College. Daar bleek mijn klas maar te bestaan uit drie leerlingen. Tijdens mijn les bleek dat ze niet alleen met weinig waren, maar ook nog eens heel stil. Daardoor was ik sneller door mijn voorbereiding dan ik verwacht had. Er was bijgevolg dus meer dan genoeg tijd over om eens bij te praten en mij het nieuwe smartschoolsysteem te laten zien waardoor er geen agenda’s meer ingevuld moeten worden. Een geslaagde dag dus!

 

– Tim Van Wesemael 6GWb