EYP: verslag van het European Youth Parliament

Dinsdag 24/02 om 6 uur in de ochtend vertrokken Emmeline, Veronique, Hanne, Zehra, Semiha, Anne, Marie en Amaury onder begeleiding van Mevr. Govaerts naar Brussel. Deze delegatie zou deelnemen aan EYP (European Youth Parliament). Volgens de organisatie een historisch moment, want het was de eerste keer in 21 jaar dat een Limburgse school deelnam aan deze nationale selectie.

EYP_2

Op dag 1 was er een welkomstvergadering en een debat met europarlementariërs. Deze hadden in laatste instantie afgezegd, dus werd het een debat over de EU zonder MEPs. Nadien werden de ‘delegaties’ ingedeeld in 8 commissies met leerlingen van 11 andere scholen. Om elkaar beter te leren kennen was er teambuilding. De dag werd afgesloten met Eurovillage in de prachtige zaal van het Brussels Parlement. Het werd een gezellig samenzijn waarbij elke school een land vertegenwoordigde op een culturele en culinaire manier.

EYP_4

Op dag 2 begon het serieuze werk. Elke commissie (bestaande uit 12 leerlingen, 1 leerling per school) moest rond een bepaald thema, dat op voorhand werd doorgegeven en voorbereid, een resolutie schrijven. Ondertussen was Mevr. Govaerts teruggekeerd naar Limburg en Mevr. Knevels zou de volgende dagen de leerlingen vergezellen.

EYP_5

Ook dag 3 werd bijna volledig besteed aan commissiewerk. In de vooravond was er even vrije tijd. Tijdens een korte stadswandeling werden de mooiste plekjes van Brussel ontdekt.
Iedere avond was er telkens na een stevige wandeling nog een gezellig samenzijn in café EYP.

EYP_1

Om 23u30 van dag 3 waren alle resoluties digitaal beschikbaar. Deze moesten dan nog bestudeerd worden door de andere commissies. Voor heel wat groepen werd het doorwerken tot in de vroege uurtjes.

Op dag 4 werden in plenaire zitting al deze resoluties besproken. Het werd een lange dag van debatteren en stemmen over de verschillende onderwerpen.
Alle voorbereidingen en debatten verliepen overigens in het Engels.
Tevreden en een mooie ervaring rijker keerde de groep op vrijdagavond terug naar huis.

Semiha: ik vond het heel leerrijk en heb veel bijgeleerd over de Europese politiek, de Engelse taal en de kunst van het discussiëren. Het leukste moment vond ik Eurovillage want er hing een gezellige sfeer en ik kon genieten van verschillende culinaire ervaringen.

Anne: Ik heb heel erg hard genoten van deze vier dagen en heb heel veel bijgeleerd; Eurovillage, vreemde spelletjes bij de teambuilding en alle verschillende debatten hebben bijgedragen aan deze topervaring. Elke leerrijke dag werd afgesloten in een gezellig café!

Zehra: Het waren vier educatieve dagen vol met topervaringen! We hebben niet enkel de kans gekregen om meer over de Europese werking te leren kennen, maar ook om uit te komen voor onze meningen in een grotere groep. Een geweldige sfeer met hele toffe mensen. EYP was echt heel erg leuk, maar zeker niet te onderschatten! Kort samengevat: een ervaring om nooit meer te vergeten met 7 topmeiden en onze geweldige leerkrachten mevrouw Knevels en Govaerts!

Veronique: Het was echt super tof! 4 vermoeiende dagen maar met heel veel FUN. We hebben super veel bijgeleerd op allemaal verschillende vlakken. De Chairs waren heel leuk en grappig, en we hebben tijdens de teambuilding dan ook veel gelachen.

Marie: Ik vond het enorme ervaring, niet alleen op politiek vlak, maar ook wat betreft sociale, nieuwe banden leggen en de Engelse taal. De sfeer is ongelofelijk gezellig en dit is dus écht fijn. Eurovillage is hier absoluut een perfect voorbeeld van, het is de eerste avond en een ideale manier om elkaar beter te leren kennen! Deze gezellige sfeer wordt wel wat serieuzer wanneer we in de committee groups aan onze onderwerpen moeten werken. Dit is super interessant, maar ook zeer intensief. De laatste dag bestaat uit debatteren over de besproken onderwerpen en ook dit is zeer interessant.

Emmeline: EYP is een zeer leuke en leerrijke ervaring. Ik zat in de groep ECON (economy and monetary affairs), ik vond het een heel boeiend onderwerp. Wij, de deelnemers, moesten in het Engels met elkaar communiceren en in 4 dagen tijd zijn we een hechte groep geworden. Persoonlijk vond ik Eurovillage, de afsluiter van de eerste dag, de leukste activiteit! Ook werd elke avond afgesloten met het EYP-café, dit is de perfecte gelegenheid om je groepsgenoten beter te leren kennen.

Amaury: EYP was een onvergetelijke ervaring. Ik vond het heel interessant en ik heb op verschillende vlakken veel bijgeleerd. Je ontmoet heel veel nieuwe mensen, je Engels is na 4 dagen ook zeker verbeterd en je leert veel bij over de onderwerpen. Ook kan je ervaren hoe zo’n debatten er nu aan toegaan. Soms was het wel erg vermoeiend en het was ook niet altijd gemakkelijk, maar het was zeker de moeite waard! Ik zou zeker aanraden om aan dit project deel te nemen als je de kans krijgt, want dit is iets wat me voor de rest van mijn leven zal bijblijven.

Hanne: EYP was echt een fantastische ervaring. Ik heb er zoveel bijgeleerd op 4 dagen. Het was soms erg intensief, maar ik vond het zo fijn om te doen. Ik zat in een toffe groep en iedereen was heel respectvol t.o.v. elkaar. Dat zorgde voor een goede sfeer om samen te debatteren en onze mening te uiten.