Flanders Fields Memorial Garden

In het weekend van 8 en 9 november zijn wij, Laura Broeckx en Catou Arts, met 2 leerkrachten, Sarah Govaerts en Anne-Marie Knevels, naar Londen geweest om daar deel te nemen aan de officiële opening van Flanders Field Memorial Garden.

Vrijdagnacht rond 5 uur vertrokken we richting Calais om de shuttle te nemen naar Folkstone en zo met de bus verder te rijden naar Londen. Eenmaal aangekomen, bleven we niet bij pakken zitten. Na een wandeling van een kilometer langs de Thames (met af en toe een selfie-pauze) bezochten we het Tate Modern Museum. Het interieur van het museum was indrukwekkend, anders dan de meeste musea. Vandaar ging het naar Borough Market en het huis van Shakespeare. Voor de lunch trokken we met de metro (de “underground”) naar Camden Town, een zeer hippe, alternatieve buurt waar het gezellig vertoeven was. Eens de batterijen opgeladen, namen we de metro richting Piccadilly Circus. Daar hebben we even rondgewandeld, natuurlijk ook een foto bij de traditionele rode telefooncel gemaakt en zijn we doorgewandeld naar Covent Garden, één van de meest gezellige plaatsen in Londen. Vandaar ging het richting het vuurwerk. Ondertussen viel de regen met bakken uit de lucht. Ondanks de weersomstandigheden was het een groot spektakel. Nadien een taxi zoeken liep niet zo vlot als in de films, maar na een halfuur zaten we in een typische Londense taxi.
De kamer in ons hotel had een prachtig uitzicht op de Thames. We aten daar een verzorgd, lekker diner en praatten nog even gezellig na over deze leuke dag. Na nog een drankje in de bar zijn we ons nestje in gekropen om goed uit te rusten voor de nieuwe dag die ons te wachten stond.

Zondagmorgen waren we al vroeg uit de veren om onze koffers te pakken en te genieten van een zalig ontbijt. Rond 9 uur vertrokken we richting ons doel, namelijk the Memorial Garden. We passeerden de Tower of Londen met het enorm tapijt van rode klaprozen. Bij Buckingham Palace maakten we enkele foto’s. Aan het Guards Museum was er een grote parade. We probeerden de serieuze ‘Guards’ aan het lachen te maken, wat ons uiteindelijk ook gelukt is. En dan de plechtigheid. Deze werd geopend door een doedelzakspeler. Een leerling las het bekende gedicht ‘in Flanders Fields’ voor. Iedereen was stil en onder de indruk van het schouwspel. We kregen nog wat uitleg over de Eerste Wereldoorlog. Voor het monument lagen er kransen van klaprozen. Op het monument stonden de namen van de deelnemende scholen en steden.

Na de plechtige ceremonie kregen we een lunchpakket en keerden we terug naar Covent Garden. Onze buschauffeur Fons stond al op ons te wachten. Jammer genoeg zat ons Londen avontuur erop. Het was een super leerrijke ervaring en we hebben er enorm van genoten.

Laura Broeckx en Catou Arts (5WA12)