Een internationale groep van 200 mensen toespreken, dat geeft een enorme boost
Het Lyceum als fundament voor hogere studies
Alexander Drees (18) bijt zich momenteel volop vast in zijn studieboeken. Toch blikt de handelsingenieur in spe – zelfs in het midden van de blokperiode – graag terug op zijn Lyceum-tijd. We spreken hem en vader Jos op de achterste rij van het geschiedenislokaal, een van Alexanders favoriete plekken. Een geanimeerd gesprek over Europese projecten, de samenhorigheid binnen de schoolmuren en het kweken van de juiste attitude.
Jos Drees kent zijn zoon als zijn broekzak, maar was toch (aangenaam) verrast toen Alexander als jonge knaap resoluut voor een schoolcarrière in het Lyceum koos: “Mijn vrouw en ik stonden vertrekkensklaar om een resem scholen af te schuimen. Alexander had voor zichzelf echter al uitgemaakt waar en wat hij wilde studeren. Het moest en zou het Lyceum worden.”
Van Genk naar Maastricht en Brussel
Vooral de samenhorigheid op school is Alexander bijgebleven, vertelt hij honderduit: “Iedereen vindt hier meteen zijn plaats. En dat groepsgevoel zwelt nog aan tijdens de buitenschoolse activiteiten. Zowel in het vierde als in het zesde jaar nam ik deel aan de Europese projecten in Maastricht en Brussel. Wat me opviel, is dat die uitstappen niet alleen de band tussen de deelnemers versterkten. Ook degenen die op school bleven, praatten erover en reageerden enthousiast op alle verhalen.”
Die Europese ervaringen brachten bovendien op individueel vlak ook heel wat teweeg, stelde vader Jos vast: “Alexander kwam met een pak nieuwe levenservaring terug van zijn uitstap naar Maastricht. De gezonde stress, de voldoening en het plezier om zijn zegje te doen voor een internationale groep van 200 mensen gaf zijn persoonlijke groei een stevige boost.”
“Attitude kweken om door te zetten”
“Het Lyceum motiveert haar leerlingen om hun passie te ontdekken”, gaat Jos verder. “Daarin onderscheidt de school zich. Bovendien kweken ze bij de jongeren de gezonde attitude om te blijven doorzetten, hoe uitdagend de situatie of opdracht ook is.”
“Dat laatste helpt enorm als het op hogere studies aankomt”, pikt Alexander in. “Middelbaar onderwijs kan je niet vergelijken met de universiteit, maar je tienerjaren bepalen wel in grote mate hoe je omgaat met je verdere studies. De grote hoeveelheden leerstof die ik in Leuven voorgeschoteld krijg, schrikken mij niet af. En dat is te danken aan de voorbereiding in het Lyceum.”