Overdag geschiedenis met meneer Vos, ’s avonds voetballen bij Roda JC

Zo verloopt het schoolleven van een topsporter

De schoolcarrière van Filip Kujovic verloopt een beetje anders dan voor de meeste leerlingen in het Lyceum. Filip combineert zijn eerste jaar Latijn namelijk met voetbal op topniveau. De centrale verdediger van Roda JC apprecieert het dat onze school alles in het werk stelt om zijn droomcarrière te ondersteunen. Dat vertelt hij ons zelf na enkele opwarmingsoefeningen in de sporthal.

Voor zijn voetbaltrainingen verlaat Filip het Lyceum bijna dagelijks een uurtje vroeger dan zijn jaargenoten, legt hij uit: “De school heeft mijn lessenrooster zo aangepast dat de minder theoretische vakken altijd op het laatste uur van de dag staan. Anders zou ik misschien lessen wiskunde of Latijn missen en hopeloos achterop geraken. Gelukkig gaan de leerkrachten daar goed mee om. Ze steunen me allemaal in mijn droom om topvoetballer te worden.”

Moppen tappen met meneer Vos

Sommige vakken zou Filip voor geen geld willen missen, gaat hij verder: “Ik zet mijn hersenen graag aan het werk met wiskundige vraagstukken. Geschiedenis promoveerde op het Lyceum ook tot een van mijn lievelingsvakken. Maar dat ligt eigenlijk vooral aan meneer Vos en zijn manier van lesgeven (lacht). Soms praat hij met een overdreven Genks accent of maakt hij eens een grap die totaal niks met de les te maken heeft. Dat houdt iedereen wakker.”

Toch blijft Filips voetbalcarrière prioriteit nummer één: “Voorlopig heb ik nog geen ‘plan B’ uitgedacht. Maar als je je dromen écht wilt waarmaken, helpt het volgens mij om enkel en alleen op je ‘plan A’ te focussen. Ik wil me zo weinig mogelijk laten afleiden van mijn doel.”

Banden smeden tijdens een potje voetbal

Dat Filip op school voldoende momenten krijgt om zijn balcontrole te perfectioneren, is dus mooi meegenomen: “Al sinds de eerste week voetballen we elke middag. Op dinsdag mag dat zelfs binnen, in de sporthal. Dat heeft er ook voor gezorgd dat ik snel nieuwe vrienden maakte op school. Soms spelen kinderen uit het eerste en tweede jaar als één ploeg tegen de derdejaars. Zo versterken we onze onderlinge band, ongeacht het leeftijdsverschil. Dankzij mijn hobby maak ik dus ook nieuwe vrienden.”

Net omdat de leerlingen van het Lyceum tijdens de speeltijd naar hartenlust kunnen voetballen of volleyballen, hoeft Filip zijn smartphone niet bij de hand te hebben, vertelt hij: “Door alle activiteiten op de speelplaats heb ik zelfs geen tijd om met mijn smartphone in de weer te zijn.

Filip Kujovic - Voetbal in combinatie met school