Blits: samen naar de Westhoek!

Op dinsdag 24 maart zijn wij, de leerlingen van het vijfde middelbaar, op excursie geweest naar de Westhoek. Samen met mevrouw Knevels, mevrouw Driessen, mevrouw Govaerts, mevrouw Kuipers, mevrouw Gijbels, mevrouw Pecquet, mevrouw Schampaert, meneer Van Opstal en meneer Luts gingen we op zoek naar sporen uit Wereldoorlog I.

Om 7.30u moesten we klaar staan aan het hoofdgebouw. Ondanks de korte nacht, was iedereen mooi op tijd. Na een vlotte rit in een luxueuze bus, kwamen we aan in Diksmuide. Tijdens de lessen Seminarie hebben we in groepjes gewerkt rond een thema. We moesten over dat thema een paper schrijven en nadien een gidsbeurt uitwerken. In de klas hebben we de presentatie ingeoefend waardoor het telkens vlot verliep op de verschillende locaties. Sommigen onder ons waren toch nog erg zenuwachtig maar de leerkrachten vertelden ons nadien dat ze heel tevreden waren over de uitleg die we ter plaatse gaven!

Als eerste bezochten we De Dodengang. Dat is een reconstructie van de loopgraven. Wat ons opviel was dat deze Dodengang er heel netjes bijlag. Een groot contrast met wat de soldaten 100 jaar geleden meegemaakt moeten hebben…

Rhunne en Lisa van 5WA12 in de dodengang.

Rhunne en Lisa van 5WA12 in De Dodengang.

 

de leerlingen van 5EMT1 in de Dodengang.

De leerlingen van 5EMT1 in De Dodengang.

Daarna reden we naar Het Vredesdomein met De Paxpoort, De IJzercrypte en De IJzertoren. Nadat we hier ook weer wat uitleg hadden gegeven, zijn we in de IJzertoren met de lift (22 verdiepingen!) naar boven gegaan. Hier hadden we een prachtig uitzicht over de omgeving en het gebied dat toen onder water werd gezet.

Mevrouw Pecquet met 'haar' jongens op de IJzertoren.

Mevrouw Pecquet met ‘haar’ jongens op de IJzertoren.

 

De IJzertoren.

Bezoek aan de IJzertoren. Het was de moeite.

 

Na de vele poseermomentjes voor de selfies, zijn we naar het Deutscher Soldatenfriedhof in Vladslo geweest.

Poseren in Vladslo!

Poseren in Vladslo voor Het Treurend Ouderpaar van Käthe Kollwitz!

 

Terwijl we onze reis verder zetten naar Tyne Cot, zijn we Het Canadees Monument gepasseerd.  De Britse begraafplaats Tyne Cot maakte een ongelooflijke indruk op ons…maar toen begon het te regenen en wilden we toch snel terug naar de bus.

The Canadian...indrukwekkend!

The Canadian…indrukwekkend!

 

Tyne Cot in de regen.

Tyne Cot in de regen.

De tijd vloog voorbij. Ondertussen was het al 16u. De volgende stop was Ieper. Daar hebben we De Menenpoort, De Lakenhallen en De Sint-Maartenskathedraal gezien. Het bleef maar regenen. De gidsbeurten werden korter en korter…!

Na het harde werk, kregen we twee uurtjes vrij. We hadden reuzehonger dus zijn we op zoek gegaan naar een leuk zaakje. In het restaurant zagen we de leerkrachten een selfie trekken met meneer Luts die die dag 60 jaar werd!

Meneer Luts  tussen het 'vrouwelijk schoon'!

Meneer Luts tussen het ‘vrouwelijk schoon’!

 

Tot slot hebben we De Last Post bijgewoond, een eresaluut voor de gesneuvelde soldaten.  Die begon stipt om 20u.

 

Thomas, Seppe en Engin leggen een krans met poppies neer onder De Menenpoort.

Thomas, Seppe en Engin leggen een krans met poppies neer onder De Menenpoort.

 

 

Na een lange maar vermoeiende dag, keerden we tevreden terug naar huis. Om 23.30u was de excursie voorbij. :-(.

Toen vlug naar huis het bedje in want om 8.30u moesten we terug op school zijn! Het was moeilijk om die voormiddag de oogjes open te houden… :-).

 

De leerlingen van het vijfde jaar.