“Het leek alsof ik de film ‘High School Musical’ binnenwandelde”

De tips van Maite: maak veel vrienden, ga vaak naar feestjes en studeer wanneer het moet

Een nieuwe school, elk lesuur een andere leerkracht, meer leerstof dan in de basisschool, … voor Maite Redal (18) was het best even wennen bij haar overstap naar het middelbaar onderwijs. Tegelijkertijd had ze meteen het gevoel veel bij te leren en te beleven. Met moeder Silvina aan haar zijde keren we terug naar die avontuurlijke jaren in het Lyceum.

“Me aanpassen aan nieuwe situaties is nooit mijn sterkste punt geweest”, zo blikt Maite zes jaar terug in de tijd. “Maar dankzij de steun van mama en papa vond ik na enkele maanden mijn draai in het Lyceum. Bovendien bouwde ik al snel een goede band op met mijn klastitularis.

Voor Maites moeder was het Lyceum liefde op het eerste gezicht: “Zowel Maite als ikzelf waren meteen verkocht toen we de schoolpoort binnenwandelden. Door de brede gangen waan je je in een Amerikaanse film. Ik voelde heel snel aan dat Maite zich hier goed in haar vel zou voelen. We zijn dan ook geen andere scholen meer gaan bezoeken.”

Van filmsetting naar filmset

Een stralende Maite beaamt dat ze zich na een korte aanpassingsperiode helemaal thuis voelde: “Iedereen weet precies wat mag en wat niet door de beugel kan. Als je je aan die regels houdt, beleef je hier echt de tijd van je leven.” Of de toekomstige journaliste (nvdr. Maite studeert op dit moment journalistiek) ooit de grenzen van het schoolreglement afgetast heeft? “Om echt kattenkwaad uit te halen ben ik veel te braaf. Op mijn rapport stond wel geregeld dat ik nogal veel babbelde in de klas. En af en toe zong (lacht).”

“Als ouder apprecieer je dat er voldoende discipline heerst op school”, zegt moeder Silvina. “De structuur die ze hier aanleren, nemen ze mee voor de rest van hun leven. Daarnaast hebben we de enorme flexibiliteit van het Lyceum ervaren toen Maite meespeelde in de film ‘Marina’. Zolang ze na de opnames al haar testen inhaalde, vormden de gemiste lessen geen probleem.”

Levenslessen op weg naar Compostela

Al jaren op voorhand besloot Maite als zesdejaars deel te nemen aan de jaarlijkse tocht naar Santiago De Compostela: “Ik kijk supertevreden terug op die reis. Onderweg leer je je vrienden op een andere manier kennen. En achteraf geniet je zoveel meer van de kleine dingen, omdat je het tijdens de tocht met weinig middelen moet stellen.”

“Ook de driedaagse in Londen was een hele belevenis”, vervolgt Maite nostalgisch. “De eerste keer in het buitenland zonder ouders, vrije namiddagen, … Ik herinner me dat we ons toen plotsklaps heel volwassen voelden. En het feestje begon al op de bus!”