“Lyceum bereidde me voor op uitdagende studies geneeskunde”

Waarom goedlachse Marie na vier jaar het roer omgooide

Marie Vandewinkel is een vat vol levensvreugde. Maar haar studies neemt ze bloedserieus. Ziekenhuizen wisten Marie Vandewinkel als kind al te fascineren. Ze stemde haar loopbaan in het Lyceum dan ook af op haar droom: dokter worden. Met zicht op de groene speelplaats vertellen Marie en vader Joeri hoe dat juist in z’n werk ging.

Marie doorliep vlot de eerste vier jaren Grieks-Latijn, maar nam dan een drastische beslissing. Ter voorbereiding op het ingangsexamen geneeskunde schakelde ze over op Wetenschappen-Wiskunde. Acht uur wiskunde per week, dat was even doorbijten, weet vader Joeri: “Bij momenten moest Marie alle zeilen bijzetten om dat zware lessenrooster vol te houden. Maar met haar toekomstdroom voor ogen, leerde ze doorzetten.”

De werkethiek die ik in het middelbaar moest opbrengen om resultaten te behalen, helpt me nu nog altijd”, knikt Marie instemmend. “Perfectionisme zat altijd in de aard van het beestje, maar in het Lyceum leerde ik mijn zaken voortdurend op orde te houden. Dankzij die leerschool voelt het nu heel natuurlijk aan om op de universiteit lessen voor te bereiden en samenvattingen te maken.”

Frietjes bij Duits gastgezin

Tijdens haar zes jaar in het Lyceum greep Marie elke kans om zich te ontplooien. Ook buiten de lesuren, zo blijkt: “Ik blik vooral met warme gevoelens terug op mijn uitwisselingsproject in het Duitse Heinsberg. De eerste avond stonden er zowel frietjes als pasta op tafel bij mijn gastgezin… voor het geval ik geen pasta zou lusten (lacht). Omdat ik bij een moslimfamilie verbleef, kon ik ook mijn culturele horizon verbreden.”

De interactie met mensen van andere nationaliteiten smaakte naar meer: “Zowel voor het European Youth Parliament in Brussel als voor Euroscola in Straatsburg (nvdr. projecten waarmee het Lyceum haar studenten een blik op Europa gunt) heb ik me met veel plezier geëngageerd. Het zou zonde zijn om die mooie kansen aan je voorbij te laten gaan.”

Een open directie

Vader Joeri zag zijn dochter openbloeien van kind tot levenslustige jongvolwassene: “Doorheen de jaren zie je de autonomie van je kind groeien”, zegt hij daarover. “De structuur en discipline die ze op school meekrijgen, helpt hen nadien om hun plan trekken. Bovendien benadert het Lyceum opvoeding op dezelfde manier als wij dat thuis doen. Is er toch iets dat we willen bespreken, dan staan zowel de leerkrachten als de directie klaar voor een gesprek.”

Geen wonder dat Maries zussen ondertussen ook voor het Lyceum kozen. “Een van onze andere dochters gaat als topsportster naar school in het Lyceum”, verklapt Joeri. “De directie staat volledig open voor haar topsportstatuut en zoekt indien nodig mee naar oplossingen. Trainen tijdens de schooluren vormt dus geen probleem.”
Het Lyceum is niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk vlot bereikbaar. Net als Marie nemen haar zussen elke dag de bus naar school: “Ze stappen op aan een halte op 200 meter van ons huis. Veel handiger kan ik het me niet inbeelden. De uurregelingen zijn bovendien perfect afgestemd op hun schooluren. En bij goed weer springen onze dochters al eens op de fiets.”